menu in

"Sólymok és Messerek"

"Sólymok és Messerek" 

- német és magyar légifegyverkezés 1918-1945.

Időszaki kiállítás

2013. november 8.-2014. április 30.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a német Szövetségi Véderő Hadtörténeti Múzeumának Berlin-Gatow-i Repülőmúzeuma nagyszabású közös kiállításon mutatja be a német és magyar légifegyverkezés 1918-1945 közötti időszakát. A kiállítás Budapesten 2013. október 10. és 2014. április 30. között lesz megtekinthető, ezt követően Berlinben kerül felállításra.

A tárlat betekintést enged a két világháború között gyors ütemben fejlődő Luftwaffe és a Magyar Királyi Honvéd Légierő történetébe. Felvázolja mindazokat a politikai, társadalmi és gazdasági körülményeket, melyek azonos vagy éppen eltérő módon befolyásolták a fegyvernem szervezésére irányuló német és magyar törekvéseket. A látogatók két ország szemszögéből vizsgálhatják meg azt a több mint húsz éves folyamatot, mely az I. világháborút lezáró békediktátumok tiltó rendelkezéseitől, a II. világháború repülőgép-ipari tömegtermeléséig tartott.

Parancsnokság Jogi és Igazgatási Osztály Törzsosztály Személyügyi Iroda Hadtörténeti Múzeum Tárgyi Gyűjteményi Osztály Dokumentációs Osztály Múzeumpedagógiai Részleg Hadirégészeti Részleg Kiállítás Üzemeltető Részleg Hadtörténeti Kutató Intézet Hadtörténeti Kutató Osztály Szerkesztőség Hadtörténelmi Levéltár és Térképtár Bécsi Kirendeltség Hadtörténelmi Levéltár Hadtörténeti Térképtár Hadtörténeti Könyvtár Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság Belföldi Hadisírgondozó Osztály Külföldi Hadisírgondozó Osztály Kutató és Ügyfélszolgálati Osztály Üzemeltetési Részleg Gazdasági Igazgatóság Logisztikai Osztály Pénzügyi Részleg Központi Irattár Nyilvántartó Osztály Irattári Osztály Igazolási és Ügyfélszolgálati Osztály