menu in

„Kis emberek – Nagy csaták”

2013-ban a Hadtörténeti Múzeum már rendezett nagy sikerű játékkiállítást, ahol a katonafigurák csak egy téma volt a sok közül. A közel múltban több múzeum is vállalkozott arra, hogy valamiféle tematika mentén régi játékokat mutasson be. Ezek a kiállítások nagyrészt népi jellegű vagy komoly gyűjteményi értékű játékokat vonultattak fel. A 20. század második feléből leginkább a lemezjátékokra és a társasjátékokra helyezték a hangsúlyt.

 

Azonban az 1970-es évektől napjainkig használt játékok tömegét az úgynevezett trafikjátékok adták/adják. Olcsóságuk, hozzáférhetőségük, nem utolsó sorban kézenfekvőségük miatt. A közelmúlt trafikjai minden utcasarkon jelen voltak, kirakataik pedig vonzották az érdeklődő gyerekszemeket óvodába, iskolába menet. A templombúcsúk alkalmával is az árusok ilyesmivel árasztották el a falvakat. Ha pedig a szülő városba ment, egy kis vásárfiát általában vitt a pályaudvari trafikból. A német Geobra cég által gyártott Playmobil figuráról nem állíthatjuk, hogy a tipikus trafikjáték lenne és hazájában sem tartozik az olcsó játékok közé. Azonban Magyarországon az 1970-es és 1990-es évek között gyártott nem hivatalos másolatai trafikáruk lettek, amelyből több, akár pár száz darab is eljuthatott szinte minden gyermek (főleg fiúk) gyűjteményébe.

 

Jelen kiállításon a Hadtörténeti Múzeum magángyűjtők és a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum segítségével arra vállalkozik, hogy ezeket az úgynevezett Schenk-játékokat bemutassa és visszarepítse a látogatókat az 1970-es, 1980-as és 1990-es évekbe, amikor még ezekkel a figurákkal játszottak, a fiatalabb generációnak pedig bemutassa, hogy volt szórakozás és mulatság a videojátékok, a számítógépek és az okostelefonok előtt is.

Parancsnokság Jogi és Igazgatási Osztály Törzsosztály Személyügyi Iroda Hadtörténeti Múzeum Tárgyi Gyűjteményi Osztály Dokumentációs Osztály Múzeumpedagógiai Részleg Hadirégészeti Részleg Kiállítás Üzemeltető Részleg Hadtörténeti Kutató Intézet Hadtörténeti Kutató Osztály Szerkesztőség Hadtörténelmi Levéltár és Térképtár Bécsi Kirendeltség Hadtörténelmi Levéltár Hadtörténeti Térképtár Hadtörténeti Könyvtár Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság Belföldi Hadisírgondozó Osztály Külföldi Hadisírgondozó Osztály Kutató és Ügyfélszolgálati Osztály Üzemeltetési Részleg Gazdasági Igazgatóság Logisztikai Osztály Pénzügyi Részleg Központi Irattár Nyilvántartó Osztály Irattári Osztály Igazolási és Ügyfélszolgálati Osztály