menu in

Online konferencia

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum 2018 és 2020 között három alkalommal rendezte meg a Háború, régészet és kulturális örökségvédelem című konferenciát. A tudományos ülés célja, hogy az állandó platformot képezzen a hazai hadtörténeti régészeti kutatások eredményeinek a bemutatásához. A konferenciasorozat negyedik szekciója a 2021. év februárjában digitális formában kerül megtartásra.

 

Dr. Bertók Gábor (Janus Pannonius Múzeum): A neolit kori sáncművek problematikája: a szakrális, illetve katonai funkció lehetőségei.

 

Dr. Tarbay János Gábor (Magyar Nemzeti Múzeum): Deponált lándzsák a késő bronzkori Dunántúlon.

 

Haramza Márk (Janus Pannonius Múzeum): Vágni vagy nem vágni? Az archeometria és a műtárgyvédelem perspektívái a fegyvertörténeti kutatásokban.

 

Dr. Németh Balázs (Nemzeti Közszolgálati Egyetem): A keréklakat korai magyarországi története, avagy mit árul el a Kopaszi-zátony puskacsöveinek röntgen/CT vizsgálata?

 

Dr. Nagy Szabolcs Balázs (Eötvös Loránd Tudományegyetem): Ostromok emlékezete: a 2020. évi várpalotai feltárások hadtörténeti vonatkozásai.

 

Polgár Balázs (PhD) (HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum): A Hadtörténeti Múzeum 2020. évi régészeti kutatásai.

 

Kulcsár Viktor (HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum): II. világháborús konfliktusrégészeti helyszínek Magyarországon – Régészet és emlékezet.

 

Aranyossy-Péter Máté (HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum): A II. világháborúban hősi halált halt magyar katonák exhumálása és újratemetése Nagytarcsán.

 

Dr. Tóth János Attila (Árpád Múzeum): A ráckevei Árpád Múzeum hadtörténeti régészeti vonatkozású 2020. évi víz alatti kutatásai.

 

Káplár Zsolt (HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum): Székesfehérvár Monarchia korabeli épített katonai öröksége.

2021.02.22.