menu in

Hadtörténeti Múzeum kettős bemutatkozása Székesfehérváron

A Hadtörténeti Múzeum kettős bemutatkozása Székesfehérváron

Időszaki hadtörténeti kiállítások a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Rendház épületében

2023. augusztus 15. – december 3., 2024. tavasz

 

A Hadtörténeti Múzeum 2023 augusztusában Székesfehérváron bepillantást enged gazdag gyűjteményeibe. A Szent István Király Múzeum Rendház épületének földszintjén, öt teremben megrendezésre kerülő, „Hadi múltunk kincsestára” című időszaki tárlat a Hadtörténeti Múzeum 2024 tavaszán nyíló nagyszabású székesfehérvári kiállításának előfutára lesz.

A tárlaton a Hadtörténeti Múzeum különleges, látványos, értékes gyűjteményi darabjai közül kerül bemutatásra egy válogatás, részben a múzeum ismert és becses ereklyéivel, részben olyan műtárgyakkal, amelyek ritkán vagy még soha nem kerültek a látogatók elé: díszes szúró- és vágófegyverek, kitüntetések, 1848–1849-es relikviák, emlék- és dísztárgyak, zászlók és egyenruhák.

Ezt a kisebb tárlatot követi 2024 tavaszán a Hadtörténeti Múzeum időszaki kiállítása ugyanezen a székesfehérvári helyszínen, ahol 17 teremben mutatjuk be hadtörténelmünk elmúlt évezredét a magyar haderő jelképeinek tükrében. Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából különös hangsúlyt kap az akkor létrejött magyar katonai jelképrendszer, amely sok elemet örökölt a korábbi korszakokból és még több elemet hagyományozott át a későbbi korszakok magyar katonai szimbólumvilága számára.

A tárlaton tematikus bontásban ismerhetik meg a látogatók ezer év jellegzetes vagy éppen különleges magyar fegyvereit, amelyekkel a honfoglaló harcosoktól napjaink honvédeiig a magyar katona teljesítette szolgálatát, védte hazáját; a haderő és a katonai szolgálat elsődleges jelképeit: a zászlókat, az egyenruhákat és a kitüntetéseket, amelyek az összetartozást és a kiválóságot szimbolizálták. A militáriák mellett természetesen megjelennek a katonák mindennapjainak és ünnepnapjainak tárgyi emlékei, dokumentumai is, tükrözve a különböző korszakok katonai szimbólumrendszerét.

 

2023.05.21.