menu in

A tatárjárást követő korszakban kapott birtokadományokért cserébe a nemesség tagjaitól már elvárták, hogy lóval és páncéllal vonuljanak hadba. Erre elsősorban a régi, nyugatról érkezett előkelő jövevények (advenae) leszármazottai álltak készen, mivel ők már évszázadokon keresztül a nehézlovas harcmodor szerint katonáskodtak.

A nehézlovas harcmodor legfontosabb eszköze a lándzsa volt, de ez találat esetén vagy eltört vagy az ellenfélben maradt, így szükség volt egy azonnal használható másodfegyverre is, ezek közül a legkézenfekvőbb a kard volt. A nehézlovas testén térdig érő vászonkabátot hordott, melyen a vágások és nyilak ellen láncing nyújtott védelmet, fejét merev lemezekből készült, béléssel ellátott fazéksisak óvta.

Parancsnokság Jogi és Igazgatási Osztály Törzsosztály Személyügyi Iroda Hadtörténeti Múzeum Tárgyi Gyűjteményi Osztály Dokumentációs Osztály Múzeumpedagógiai Részleg Hadirégészeti Részleg Kiállítás Üzemeltető Részleg Hadtörténeti Kutató Intézet Hadtörténeti Kutató Osztály Szerkesztőség Hadtörténelmi Levéltár és Térképtár Bécsi Kirendeltség Hadtörténelmi Levéltár Hadtörténeti Térképtár Hadtörténeti Könyvtár Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság Belföldi Hadisírgondozó Osztály Külföldi Hadisírgondozó Osztály Kutató és Ügyfélszolgálati Osztály Üzemeltetési Részleg Gazdasági Igazgatóság Logisztikai Osztály Pénzügyi Részleg Központi Irattár Nyilvántartó Osztály Irattári Osztály Igazolási és Ügyfélszolgálati Osztály