menu in

Nehézlovasként katonáskodó magyar nemes 1480

A magyar hadtörténelem első valóban sikeres, zsoldosokból álló királyi serege a Hunyadi korban alakult ki. Alkalmazása a királytól függött, így a határokon kívül is bevethető volt. A sereg csatadöntő fegyverneme a vértezetben, nagy testű, harchoz szokott lovakon küzdött nehézlovasság. Támadásban fő feladatuk a meggyengült ellenséges arcvonal áttörése, védelemben az ellenség döntő rohamába való beavatkozás.

A vértezet német stílusban készült, az egész testet merev acéllemezek borítják, a hajlatokban és a lágyékon láncpáncél védi a harcost. A mintegy 30 kg-os vértezet teljeskörűen védi viselőjét a szúrásokkal, vágásokkal szemben, de tűzfegyverek, erősebb számszeríjak vagy sújtófegyverek így is veszélyt jelentettek a nehézlovas katonára.

Parancsnokság Jogi és Igazgatási Osztály Törzsosztály Személyügyi Iroda Hadtörténeti Múzeum Tárgyi Gyűjteményi Osztály Dokumentációs Osztály Múzeumpedagógiai Részleg Hadirégészeti Részleg Kiállítás Üzemeltető Részleg Hadtörténeti Kutató Intézet Hadtörténeti Kutató Osztály Szerkesztőség Hadtörténelmi Levéltár és Térképtár Bécsi Kirendeltség Hadtörténelmi Levéltár Hadtörténeti Térképtár Hadtörténeti Könyvtár Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság Belföldi Hadisírgondozó Osztály Külföldi Hadisírgondozó Osztály Kutató és Ügyfélszolgálati Osztály Üzemeltetési Részleg Gazdasági Igazgatóság Logisztikai Osztály Pénzügyi Részleg Központi Irattár Nyilvántartó Osztály Irattári Osztály Igazolási és Ügyfélszolgálati Osztály