menu in

A IX. században a Kárpát-medencébe érkező magyar törzsek legjellemzőbb „katonaeleme” a lovasíjász. A X. századi Európa így ismerhette meg a kalandozó hadjáratok alkalmával a magyarokat, akik megjelenésükben és taktikájukban nagyban különböztek a nyugati hadviselőktől.

A legfontosabb eltérés a kiváló minőségű és hatalmas lóállomány, a másik, a korszak legjobb hatásfokú lőfegyvere, a kompozit szerkezetű reflexíj volt. A csontból, szaruból, fából és állati inakból összeragasztott íj rövidebb mérete ellenére ugyanolyan félelmetes erőt képviselt, mint az egy fából faragott nyugati botíjak.

Parancsnokság Jogi és Igazgatási Osztály Törzsosztály Személyügyi Iroda Hadtörténeti Múzeum Tárgyi Gyűjteményi Osztály Dokumentációs Osztály Múzeumpedagógiai Részleg Hadirégészeti Részleg Kiállítás Üzemeltető Részleg Hadtörténeti Kutató Intézet Hadtörténeti Kutató Osztály Szerkesztőség Hadtörténelmi Levéltár és Térképtár Bécsi Kirendeltség Hadtörténelmi Levéltár Hadtörténeti Térképtár Hadtörténeti Könyvtár Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság Belföldi Hadisírgondozó Osztály Külföldi Hadisírgondozó Osztály Kutató és Ügyfélszolgálati Osztály Üzemeltetési Részleg Gazdasági Igazgatóság Logisztikai Osztály Pénzügyi Részleg Központi Irattár Nyilvántartó Osztály Irattári Osztály Igazolási és Ügyfélszolgálati Osztály