menu in

A második világháború egyik legendás harckocsijának fejlesztése 1936-ban kezdődött a Szovjetunióban az amerikai J. Walter Christie M1928 harckocsijának tervei alapján. A Christie-féle harckocsidizájnból született meg aztán az a kor harckocsijaival összevetve számos újítást – mint például a jellegzetes döntött páncélzat, hegesztett páncéltest, öntött torony, dízelmotor – tartalmazó konstrukció, amelyek révén a későbbi T-34-es a második világháború egyik legsikeresebb harci eszköze lett.

Az egyszerűen és olcsón gyártható harckocsiból az 1941 nyarán megindult német támadás idején már csaknem ezer példány állt rendelkezésre a Vörös Hadseregben. Bár készült 50 mm-es löveget alkalmazó prototípus is, sorozatgyártásra a 76 mm-es löveggel ellátott változat került, amelyet fokozatosan váltottak fel az 1943-tól gyártott, 85 mm-es löveggel felszerelt példányok. A komolyabb fegyverzetre azért volt szükség, mert bár a (német terminológiával jelölve) T-34/76-osok 1943-ig eredményesen vették fel a harcot a legfejlettebb német Pzkw-IV harckocsikkal, ám a Kurszknál debütáló Pzkw-V „Panther” és Pzkw-VI „Tiger” harckocsik páncélvédettségével és fejlettebb lövegeivel szemben már alulmaradtak. A 85 mm löveggel felszerelt T-34-esek ebből a szempontból is jobban teljesítettek, bár a két német „csúcsragadozóval” szemben leginkább megbízható műszaki adottságaik és legyártott mennyiségük révén kerültek fölénybe. Ez utóbbi típus vált a Vörös Hadsereg sztenderd harckocsijává a második világháború utolsó szakaszára.

A T-34-es harckocsi különböző változataiból összesen közel 85 000 példány készült. Gyártása a világégést követően is folytatódott, a keleti blokk hadseregeiben ez a típus alkotta a páncélos erők gerincét az 1950-es évek elején. Harci alkalmazására a hidegháború során is számtalan példa akad, kezdve a koreai háborútól, az 1956-os magyarországi forradalom és szabadságharcon és az arab-izraeli háborúkon át az angolai és a jugoszláv polgárháborúig, de a 2014-2015-ben Jemenben lezajlott húti puccs idején is alkalmazták egyes példányait.

A T-34/85 típus több példánya megtalálható a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteményében is, amelyek az ország számos pontján vannak kiállítva katonai alakulatoknál (Tápiószecső, Tata), vagy éppen közterületen (pl. Hortobágy, Nemesmedves, Nagykanizsa).

Technikai adatok:

Tömeg: 30 t

Hosszúság: 6,75 m

Szélesség: 3 m

Magasság: 2,45 m

Kezelőszemélyzet: 5 fő

Gyártó: Malisev Gépgyár, Uralmas, Volgográdi Traktorgyár, Cseljabinszki Traktorgyár

Fegyverzet: 85 mm D-5T vagy ZiSZ-SZ-53 harckocsiágyú

                  2 db 7,62 mm DT géppuska

Motor: V-2, 12 hengeres, 38,88 literes, vízhűtéses, dízel

Teljesítménye: 493 LE

Parancsnokság Jogi és Igazgatási Osztály Törzsosztály Személyügyi Iroda Hadtörténeti Múzeum Tárgyi Gyűjteményi Osztály Dokumentációs Osztály Múzeumpedagógiai Részleg Hadirégészeti Részleg Kiállítás Üzemeltető Részleg Hadtörténeti Kutató Intézet Hadtörténeti Kutató Osztály Szerkesztőség Hadtörténelmi Levéltár és Térképtár Bécsi Kirendeltség Hadtörténelmi Levéltár Hadtörténeti Térképtár Hadtörténeti Könyvtár Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság Belföldi Hadisírgondozó Osztály Külföldi Hadisírgondozó Osztály Kutató és Ügyfélszolgálati Osztály Üzemeltetési Részleg Gazdasági Igazgatóság Logisztikai Osztály Pénzügyi Részleg Központi Irattár Nyilvántartó Osztály Irattári Osztály Igazolási és Ügyfélszolgálati Osztály