menu in

A máramaros-ugocsa megyei, császári és királyi 85. gyalogezred 1883. január 1-jén alakult az 5., 34., 60. és 65. gyalogezredek egy-egy zászlóaljából Kassán.

Az ezred a háború után muzeális értékű ereklyéit a magyar királyi Hadimúzeumnak adta át, többek között a „tiszti hölgyek” gontowai ezüst babérkoszorúját is.

A császári és királyi 85. gyalogezred 1914. augusztus 26-án az orosz fronton, Pawlowkánál esett át a tűzkeresztségen. Nagy sikereket értek el az 1915. évi téli kárpáti csatában, 1915. február 28-án pedig elfoglalták a Manilowa-magaslatot. 1915 szeptemberében hasonló feladat előtt álltak a gontowai magaslatnál, amit stratégiai jelentősége miatt mindenképpen vissza kellett szerezniük az oroszoktól és meg is kellett tartani. A csata végül a 85-ösök vakmerő rohamának és páratlan szuronyharcának köszönhetően az oroszok vereségével zárult. A győztes csata emlékére kapta az ezred a tisztek feleségeitől az ezüst babérkoszorút.

Az ezüstkoszorú 32 darab szépen kidolgozott, erezett ezüst babérlevélből állt, melyeken az adományozó hölgyek bevésett nevei voltak olvashatóak. A koszorú tartozéka volt eredetileg egy selyemmel bélelt doboz és egy két bojtban végződő, fonott zsinór is, melyek sajnos ma már nincsenek meg és a koszorú is hiányos.

A különleges múlttal bíró, egyedi díszítésű emléktárgy az I. világháborús állandó kiállításunkban közelebbről is megtekinthető.

Parancsnokság Jogi és Igazgatási Osztály Törzsosztály Személyügyi Iroda Hadtörténeti Múzeum Tárgyi Gyűjteményi Osztály Dokumentációs Osztály Múzeumpedagógiai Részleg Hadirégészeti Részleg Kiállítás Üzemeltető Részleg Hadtörténeti Kutató Intézet Hadtörténeti Kutató Osztály Szerkesztőség Hadtörténelmi Levéltár és Térképtár Bécsi Kirendeltség Hadtörténelmi Levéltár Hadtörténeti Térképtár Hadtörténeti Könyvtár Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság Belföldi Hadisírgondozó Osztály Külföldi Hadisírgondozó Osztály Kutató és Ügyfélszolgálati Osztály Üzemeltetési Részleg Gazdasági Igazgatóság Logisztikai Osztály Pénzügyi Részleg Központi Irattár Nyilvántartó Osztály Irattári Osztály Igazolási és Ügyfélszolgálati Osztály