menu in

Magyarország Nagy Háborúja 1914-1918

A Hadtörténeti Múzeum új, 2016. május 21-én nyíló állandó kiállítása szervesen illeszkedik a magyar katona történetét bemutató állandó kiállítási sorba, valamint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum első világháborús centenáriumi megemlékezés-sorozatába.

A tárlat osztrák-magyar (azon belül hangsúlyosan magyar) szemszögből mutatja be a háború és az azt megelőző időszak eseménytörténetét, a látványelemek terén a frontélet és hátország jellegzetességeire fókuszálva. A kiállításon a látogatók megtekinthetik ismert és jelentős személyek (például Arz Arthur, Svetozar Boroević, Ferenc Ferdinánd, Habsburg József főherceg, Szurmay Sándor) személyes tárgyait, valamint megismerkedhetnek kevésbé kiemelkedő, de érdekes vagy éppen tipikus első világháborús pályát befutott katonák és civilek (nők és férfiak) történeteivel, megszemlélhetik a háború személyhez köthető különleges vagy jellegzetes tárgyait, dokumentumait.

A látogatók a kiállítás számos pontján belehelyezkedhetnek a magyar katona, illetve a hátországi állampolgár szerepébe, „testközelből” kaphatnak képet a háborús mindennapokról. Ezt segíti teremről-teremre az érintőképernyőkön nyomon követhető szerepjáték, amelyen keresztül bárki megismerheti az általa kiválasztott katona, illetve polgári személy háborús életútját.

A kiállítás 10 terme mellett a múzeumpedagógiai foglalkoztató térben és látványraktárban is lehetőség nyílik a centenáriumi időszak eseményeihez kapcsolódó tematikus bemutatók, foglalkozások megtekintésére. A tárlaton látottak egy részét egy különleges kötet formájában „haza is viheti” a látogató: a kiállítási anyagból készített válogatás 100 egyedi- illetve típustárgyon/tárgycsoporton keresztül mutatja be a Nagy Háború eseményeit, jellegzetességeit.

Parancsnokság Jogi és Igazgatási Osztály Törzsosztály Személyügyi Iroda Hadtörténeti Múzeum Tárgyi Gyűjteményi Osztály Dokumentációs Osztály Múzeumpedagógiai Részleg Hadirégészeti Részleg Kiállítás Üzemeltető Részleg Hadtörténeti Kutató Intézet Hadtörténeti Kutató Osztály Szerkesztőség Hadtörténelmi Levéltár és Térképtár Bécsi Kirendeltség Hadtörténelmi Levéltár Hadtörténeti Térképtár Hadtörténeti Könyvtár Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság Belföldi Hadisírgondozó Osztály Külföldi Hadisírgondozó Osztály Kutató és Ügyfélszolgálati Osztály Üzemeltetési Részleg Gazdasági Igazgatóság Logisztikai Osztály Pénzügyi Részleg Központi Irattár Nyilvántartó Osztály Irattári Osztály Igazolási és Ügyfélszolgálati Osztály